Овочі, як і багато інших продуктів можна вживати як в сирому так і у вареному вигляді. Що корисніше? Питання риторичне. Але на нього необхідно знайти відповідь, так як воно безпосередньо пов’язане з поліпшенням нашого здоров’я. Адже кожна людина хоче мати на столі не тільки смачні, але і максимально корисні страви.

 

 

Чи всі овочі можна їсти сирими

 

 

Сироїди відстоюють корисність овочів, які термічно не оброблені. З традиційної точкою зору в сирих овочах більше вітамінів. Але чи всі овочі можна їсти в такому вигляді? Виявляється, що всі.

 

Якщо на рахунок моркви, капусти, огірків або томатів питань ні в кого не виникає, то, наприклад, щодо картоплі, баклажанів, кабачків є сумніви. Але вони безпідставні. Картоплю також можна їсти сирою. Якщо її у невеликій кількості додавати в сироїдні салати, то у страви з’являється дуже цікавий смак. Те ж саме стосується і інших овочів, які частіше використовуються у вареному або смаженому вигляді. Наприклад, баклажани можна вимочити і додавати в салати або висушити в нарізаному вигляді і їсти як чіпси.

 

Ось тільки чи завжди чаша ваги з сирими овочами переважує чашу з вареними екземплярами? Вчені довели, що не завжди. І люди, які повністю виключили зі свого раціону варені овочі, дещо втрачають.

 

 

Користь варених овочів

 

 

Лікопін

 

Науковими дослідженнями вже давно доведено, що в помідорах після теплової обробки в кілька разів зростає кількість лікопіну. Цей антиоксидант відіграє дуже важливу роль в організмі, оберігаючи його від розвитку ракових клітин.

 

Особливу увагу потрібно приділити характеру теплової обробки. Томати необхідно не просто нагрівати, а тривало обсмажувати або впарювати. І робити це потрібно в рослинній олії, так як жири збільшують засвоєння лікопіну в шлунково-кишковому тракті. Це наочно показують цифри. 

 

Зміст лікопіну в свіжих томатах складає від 5 до 50 мг / кг, в кетчупу – до 140 мг / кг, а в томатній пасті виявлено рекордну кількість цього з’єднання – до 1500 мг / кг.

 

Клітковина

 

Грубоволокнисті овочі (білокачанна і червонокачанна капусти, буряк, морква та ін.) в сирому вигляді можуть заподіяти неприємності людям, у яких є проблеми з травленням. Ця особливість зберігається і при квашенні капусти.

 

Груба клітковина здатна викликати здуття, газоутворення, бродіння в кишечнику. Після теплової обробки кількість нерозчинних рослинних волокон зменшується і їх негативний вплив на чутливу слизову органів травлення знижується. Тому варені овочі є більш м’якою і безпечною (для кишечника) їжею.

 

Дізнайтесь також:

Як клітковина допомагає худнути 

Кокоаміни

 

Це ще одна важлива група речовин, яка є в овочах, зокрема, в картоплі. Ці сполуки цінні тим, що знижують артеріальний тиск. Вченими зазначено, що максимальна кількість біологічно важливих речовин у картоплі концентрується під шкіркою. Саме тому відварювання картоплі «в мундирі» дуже часто рекомендується дієтологами.

 

Ще один спосіб зберегти корисні кокоаміни – це відварювати картопля на пару. При цьому далеко не всі види теплової обробки зберігають названі сполуки. Так, при смаженні або тривалому гасінні кокоаміни руйнуються повністю.

 

Користь сирих овочів

 

Незважаючи на корисність кулінарної обробки, сирі овочі обов’язково повинні бути в раціоні кожної людини. Хоча б тому, що в них зберігається весь комплекс біологічно важливих речовин. Не секрет, що нагрівання, особливо тривале, руйнує вітаміни С, А, В9, U і інші. Щоб поліпшити засвоєння збережених жиророзчинних вітамінів, до сирих овочів необхідно додавати рослинні масла, нежирну сметану або горіхи (підійдуть будь-які – волоські, кедрові, лісові, мигдаль).

 

Крім того, в результаті термічної обробки складні цукри розпадаються до моно- і дисахаридів. Ці більш прості вуглеводи набагато швидше засвоюються організмом, але при цьому зростає глікемічний індекс продукту, який важливий при цукровому діабеті. Все це вказує на те, що кількість сирих овочів має бути значною в раціоні.

 

Як ти ставишся до сироїдіння?
Яким овочам надаєш перевагу?

 

 

ПОДІЛИТИСЬ!
25