Поділюся з вами темою моєї останньої лекції про здорове харчування. Мова піде про таймінг. Що це таке і з чим його їдять – читайте далі.

Я постійно наголошую при роботі з клієнтами, що запорука гарної фігури і здоровя є правильний таймінг в харчуванні. Тобто певний режим розподілення прийомів їжі згідно процесам в організмі. А саме – три основних прийоми і два перекуси. Таким чином ми підримуємо постійний рівень цукру крові, уникаючи сплесків інсуліну і, як наслідок, переїдання або ж порушення метаболізму.

Традиційним усі вважають трьох разове харчування, хоча, якщо ми згадаємо дитячі табори або садочки – там були такі популярні зараз в здоровому харчуванні перекуси – полуденки та підвечірки. Нас вчили цьому в дитинстві, просто ми підлаштували харчування під себе: комусь лінь готувати зранку, хтось воліє більше працювати, комусь соромно їсти на роботі з лоточка. Звідси і люди, які не снідають, пропускають обіди або ж наїдаються ввечері.

Щоб бути об’єктивним, мушу сказати, що є дослідження, які підтверджують, що трьохразове харчування, вживання на вечір вуглеводів не призводить, саме по собі, до набору лишньої ваги. Але такий результат можливий лиш тоді, коли дотримані правила здорового харчування, правильного підбору продуктів згідно нутрієнтів і глікемічного індексу, а також у відповідності до норм денного калоражу.

Реальна картина така, що дуже мало людей на сьогоднішній день орієнтуються в цих питаннях. І тому ми використовуємо 5-разовий прийом їжі для того, щоб дати людям потрібні знання щодо правильного харчування. Адже такий режим дисциплінує: приготувати правильні перекуси, запланувати час прийомів – це все викликає в людей запитання – що до чого. Нашою метою є створити культуру харчування і зробити населення здоровими.

Ключ до стрункої фігури

Перейдемо до теми нашої розмови і розберемо детально кожен прийом їжі.

Почнемо зі сніданку. Сніданком вважається переший прийом їжі протягом години після того, як ви прокинулися. Він повинен містити складні вуглеводи і швидкий білок для відновлення витрачених ресурсів за ніч.
Снаданок запускає метаболізм, дає енергію для продуктивної діяльності на цілий день. Часто можна почути, як люди жаліються на погане самопочуття звинувачуючи погоду, настрій, людей, а реальною причиною може бути пропущений сніданок.

Частим приводом не поснідати є відсутність часу зранку або ж апетиту. В першому випадку моя порада готувати звечора. В другому – підібрати страву, яка вам смакує. Я, наприклад, не люблю вівсянку, а дуже часто всім радять її їсти зранку. Так от, це не обов’язково – вівсянка це каша, її прекрасно замінить інша крупа, а їх більше ніж гречка і рис.

Далі у нас перекус, або ж другий сніданок. Перекуси ми робимо для того щоб не переїдати. Адже, коли ви їсте кожних 3-4 години, маєте менше відчуття голоду і немає часу та менше бажання зїсти щось шкідливе, типу солодощів чи бутерброд.

Основною проблемою з перекусами є те, що вони припадають на робочий час. Люди соромляться або не мають часу поїсти. Як показала практика – це питання вирішується. Треба лиш продумати перекус наперед. З моїх порад: використовуйте ланч бокси, вони виглядають солідно і доволі зручні, є безліч рецептів як зробити коктейль вівсянки та фруктів, який легко випивається на робочому місці, фрукти можна просто кинути в сумку.

А на рахунок престижності – коли ваша фігура почне  мінятися, ви будете завжди енергійні і з хорошим настроєм – весь офіс захоче дізнатись ваш секрет. І ви незчуєтесь, як правило перекусів стане доброю традицією і ваших колег.

Обід. Ми звикли до комплексного обіду – перше друге і компот. Це – відверте переїдання. Насправді достатньо і другої страви. Вам потрібно поновити запас енергії, отож складні вуглеводи та білок мусять обов’язково бути присутніми. Люди, які пропускають обід, однозначно переїдають на вечерю – адже відчуття голоду накопичується і його стає важче контролювати. А при дотриманні питного режиму відсутність першої страви нематиме ніяких наслідків.

Другий перекус. Його роль – зменшити відчуття голоду по дорозі додому. Випита склянка кефіру або легкий салат чи фрукт займе ваш шлунок роботою і ви більш холоднокровно віднесетесь до вечері. Але тут важливе планування –той кефір чи фрукт повинен бути на руках.

Вечеря. При дотриманні денного таймінгу з вечерею ви зустрічаєтесь без зайвих емоцій і переїдання перестане бути вашою проблемою. Легкий салат до шматка мяса, риби чи омлету вас наситить і не призведе до відкладень лишнього жиру вночі. 

Такий режим розганяє наш метаболізм. Я завжди прирівнюю обмін речовин до механізму – якщо механізм  добре змащений, йому не страшні палки в колеса. Тобто, коли ви дотримуєтесь правильного режиму, вашому організму буде легше справитися з невеликими грішками – солодощі чи піца. Такий собі бонус))

 

У мене величезний досвід у вирішенні проблем пов’язаних з налаштування правильного харчування, зокрема правильного таймінгу, тому якщо маєте якісь питання чи проблеми – пишіть в коментарях. Я з задоволенням допоможу.

 

ПОДІЛИТИСЬ!
25