Коли їсти?

Шкала голоду: коли їсти досить.

Ми вже знаємо що їсти та вивчили принципи Тарілки здорового харчування у попередній статті. Їх, як ви пам’ятаєте, визначили експерти із Гарвардської школи громадського здоров’я.

Питання «Коли їсти?» вирішимо за допомогою шкали голоду. Метод, який дозволить вам навчитися слухати своє тіло та отримувати задоволення від харчування, а не плюс на вазі.

 

Шкала голоду

Шкала голоду дозволяє побороти страх пов’язаний з твердженням «Якщо я почну їсти, коли мені захочеться, я перестану влазити в двері». Ми разом із вами вивчимо такі поняття як голод, ситість і керуватимемось ними в своєму харчуванні.

Головне завдання почати їсти не «коли завгодно», а з природної фізіологічної причини – тому що ми зголодніли. І вчитися виявляти стан коли можна їсти, багатьом доводиться заново. Саме це питання ми і розберемо.

Відчуття, які відповідають пунктам шкали голоду:

 

Перепишіть або роздрукуйте собі цю шкалу, вчепіть на холодильник або носіть у гаманці і якомога частіше звіряйте свій стан голоду із зазначеними пунктами.

Їсти в червоних точках ситості («ситий вдосталь», «об’ївся») – означає гарантовано їсти після насичення і отримати від їжі, замість задоволення, погане самопочуття і відчуття вини. Ми їмо, якщо не голодні, у випадках коли є відчуття так званого «емоційного голоду», а не фізичного.

Небезпечно їсти також і в червоних точках голоду – стані, коли ви надзвичайно зголодніли. Перебуваючи в стані фізіологічного виснаження, організм вмикає «тривожний режим». В результаті ви переїсте, бо мозок не дозволить зупинитися в точці насиченості, а примусить їсти «прозапас».

«Помаранчеві пункти» шкали «Ситий» і «Голодний» вказують нам на стан, в якому потрібно зупинитись і змінити поведінку. Якщо ви голодні до «помаранчевого пункту», і відкладете прийом їжі хоча б на кілька хвилин, щоб доробити свої справи, ви переїсте.

Жовта точка – «Ні голодний, ні ситий»  – це стан балансу, гомеостазу. Це означає, що організму вистачає енергії, вистачає харчування. Не варто лякатися, не відчуваючи чіткої ситості чи тиску їжі в шлунку це не голод. В цьому стані організму уже не потрібна їжа, йому достатньо енергії – ваш організм готовий не шукати їжу, жувати, перетравлювати, а може творити, придумувати, грати, працювати, закохуватися.

Зелені пункти – найприємніші. Це моменти, коли нам можна починати їсти, або продовжувати, якщо ми вже їмо. Їсти, коли ви відчули перші ознаки голоду – це споживати їжу без переїдання. Саме на цьому етапі можна отримати справжнє задоволення від страв.

Щоб бути струнким і здоровим, необхідно вивчити ранні ознаки голоду і навчитися  розпізнавати стан «напівситості». Намагайтеся частіше аналізувати свій стан після споживання їжі і відчуття у шлунку. З часом ви зможете чути і слухати своє тіло і питання «Коли їсти?» не буде проблемою у вашому житті.

ПОДІЛИТИСЬ!
25