Чому клітковина повинна бути найважливішою живильною речовиною в раціоні кожної людини

 

Цей вид вуглеводів регулює травлення і засвоєння їжі, тому постачає вас енергією на довгий час. Також харчові волокна(клітковина) впливають на бактерії в кишечнику, які покращують засвоєння цукру, і скорочують ризик розвитку раку грудей. Ось ще кілька вагомих причин включити велику кількість клітковини в раціон.

 

СПАЛЮЄ БІЛЬШЕ КАЛОРІЙ І ЖИРУ

 

Клітковина має безпосередній вплив на обмін речовин, що робить її обов’язковим нутрієнтом для втрати ваги. Жінки, які вживають цільнозернові культури, багаті клітковиною, мають більш високу швидкість метаболізму, ніж ті, хто включає в харчування перероблені сорти. Це дозволяє спалювати більше калорій протягом дня. Більш того, при розщепленні бактеріями стравоходу волокно виділяє спеціальні жирні кислоти, які дають відчуття насичення і контролюють апетит. Один з видів клітковини – стійкий крохмаль – дійсно сприяє спалюванню жиру, тому що змушує організм використовувати не вуглеводи, а жири в якості енергії. Відмінні джерела такої клітковини – боби, цільнозернові культури і охолоджені рис, паста і картопля.

 

РОБИТЬ ТРАВЛЕННЯ ЗБАЛАНСОВАНИМ

 

Особливо це стосується тих, хто багато тренується і вживає білок у великих кількостях. Протеїн важко перетравлюється, тому дуже важливо врівноважувати його клітковиною. Справа в тому, що кишкові бактерії розщеплюють клітковину замість білка, що прискорює і полегшує процес травлення. Усунути дисбаланс можна, включивши в раціон продукти, які містять рослинний протеїн – бобові і сочевицю.

 

ЗМІЦНЮЄ ЗДОРОВ’Я

 

Клітковина стимулює вироблення «хороших» кишкових бактерій, які підтримують здоров’я імунної системи. Це означає, що стан кишечника і гарний настрій безпосередньо пов’язані! Переваги є і для кісток – деякі види клітковини сприяють кращому засвоєнню кістками кальцію і магнію. Деякі дослідження навіть доводять прямий вплив кількості спожитої клітковини на стан колін і розвиток артритів: у любителів багатої на клітковину їжі рідше спостерігалася поява проблем з колінами, ніж у тих, хто не вживав її.

 

ДE МІСТИТЬСЯ КЛІТКОВИНА

 

  • висівки (44% клітковини)
  • сушений або свіжий мигдаль (15%)
  • зелений горошок (12%)
  • цільна пшениця (9,6%)
  • цільнозерновий хліб (8,5%)
  • арахіс (8,1%)
  • бобові (7%)
  • родзинки (6,8%)
  • сочевиця (3,8%)
  • свіжа зелень (3,8%)
  • молода морква (3,1%)
  • броколі (3%)
  • капуста (2,9%)
  • яблука (2%)
  • біле борошно (2%)
  • картопля (2%)
  • рис (0,8%)
  • грейпфрут (0,6%)

 

СКІЛЬКИ ПОТРІБНО СПОЖИВАТИ КЛІТКОВИНИ

 

Щоб отримати максимум від даного нутрієнта, намагайтеся вживати близько 25 грам клітковини в день. Більшість з нас в середньому з’їдає лише 16 грам. Включіть в меню фрукти, овочі, цільнозернові культури, горіхи і боби – так ви забезпечите себе різними видами клітковини. І не забувайте пити багато води, щоб не створювати дискомфорту в животі.

 

Доречі куштуючи ЦЕ печиво – ви забезпечите себе денною потребою у клітковині!

 

ПОДІЛИТИСЬ!
25