ГЛІКЕМІЧНИЙ ІНДЕКС: ЩО ЦЕ І НА ЩО ВПЛИВАЄ

Глікемічний індекс – це швидкість, з якою організм засвоює вуглеводи з продуктів харчування, в результаті чого підвищується рівень цукру в крові. В шкалі, за якою вираховують глікемічний індекс є 100 показників, де 0 – це мінімум, тобто продукти, які взагалі не містять вуглеводів, а 100 – максимум, тобто продукти з високим рівнем вуглеводів.

Продукти із високим глікемічним індексом організм дуже швидко засвоює і попри їхню високу калорійність, вони не дають відчуття насичення. В той час, продукти, глікемічний індекс яких низький, засвоюються повільно, а отже, відчуття насичення триває довше.
Якщо постійно вживати продукти, які мають високий глікемічний індекс, то порушується обмін речовин в організмі, крім того, з’являється постійне відчуття голоду, і як наслідок – зайва вага.

ЧИ ШКІДЛИВІ ПРОДУКТИ З ВИСОКИМ ГЛІКЕМІЧНИМ ІНДЕКСОМ

Насамперед, завжди потрібно пам’ятати: що забагато, то не здорово. Шкідливі не продукти з високим глікемічним індексом, а їх надлишкове споживання в неправильний час. До прикладу, після силового тренування «швидкі» вуглеводи будуть корисні, адже завдяки властивості миттєво засвоюватися, сприятимуть збільшенню м’язів.
Якщо ж такі продукти споживати часто і у великій кількості – шматок торта перед телевізором, цукерки на роботі, шоколадка замість вечері, то організм почне зайву енергію від «швидких» вуглеводів перетворювати в жир.

ЯК ВИЗНАЧИТИ ГЛІКЕМІЧНИЙ ІНДЕКС

Варто знати: показник глікемічного індексу залежить не тільки від самого продукту, а й від способу його приготування, його кількості, температури і навіть від його поєднання з іншими інгредієнтами страви.
В той же час, глікемічний індекс брюссельської капусти або капусти броколі завдяки високому рівню клітковини незалежно від рецептури приготування залишиться низьким. Натомість, показник глікемічного індексу хлібобулочних випічок, картопляних виробів або навіть білого рису – максимально високий.

ПРОДУКТИ ІЗ НИЗЬКИМ ГЛІКЕМІЧНИМ ІНДЕКСОМ

До «правильних» продуктів із низьким глікемічним індексом можна зарахувати свіжі фрукти (але не соки), бобові, макарони із твердих сортів пшениці, більшість овочів (крім картоплі), а також коричневий рис.
Варто знати, що клікемічний індекс не завжди залежить від калорійності продуктів. Овочі із низьким показником глікемічного індексу калорійні, але їх організм засвоює вдвічі повільніше.

Якщо ви хочете мати струнку фігуру та здоровий організм потрібно правильно харчуватися. Але це не значить, що треба назавжди викреслити з раціону продукти з глікемічним індексом вище 50-ти. Просто «знайте їх в лице» – обмежуйте в харчуванні та вводьте в раціон доцільно. Вміло комбінуйте продукти багаті на клітковину та швидкі вуглеводи, роблячи їх середній глікемічний індекс нижчим. З ТренерОнлайн ви не тільки зможете індивідуально підібрати вправи для схуднення, але й сформувати власний правильний, здоровий, поживний раціон без жодних дієт.
Ваше струнке тіло та ваше самопочуття залежить тільки від вас.

ПОДІЛИТИСЬ!
25