7 Міфів здорового харчування

Правильне харчування на піку популярності – дедалі більше людей стають прихильниками здорового способу життя і відмовляються від шкідливих звичок. При цьому далеко не всі розуміють, що здорове харчування має на увазі збалансований раціон, а не жорсткі обмеження ряду продуктів.
Чим популярнішим стає здоровий спосіб життя, тим більше розповсюджуються міфи здорового харчування. Давайте спробуємо розібратися в цьому потоці інформації і спростуємо найпоширеніші міфи.

 

№1 “Не слід їсти після шостої вечора”

Правило популярне, але слідувати йому не варто. Останній прийом їжі повинен бути не менше ніж за 2-3 години до сну. Це потрібно для того, щоб організм вночі відпочивав, а не переробляв вашу їжу. Окрім того, відмова від їжі після 18.00 призведе до запуску захисних механізмів і сповільнення метаболізму. Адже, якщо ви лягаєте о дванадцятій і спите біля восьми годин – ви не харчуєте ваш організм всі 15 годин з 24. Це схоже на голод і в результаті ви отримаєте більше шансів зриву та набору зайвої ваги. А це не здорово.

 

№2 “Чим менше жиру, тим корисніше”

Дарма жири вважаються ворогами ідеальної фігури. Організму для нормального функціонування ці речовини просто необхідні. Шкідливими ж, насправді, є трансжири. А ось рослинні і тваринні жири в помірній кількості тільки підуть на користь. Так що, риба, горіхи, кисломолочна продукція – наші кращі друзі. Слудкуйте, щоб кількість жиру в раціоні була в розрахунку 1г на 1кг ваги.

 

№3 “Правильне харчування – це несмачно”

Багато хто вважає, що під правильним харчування мається на увазі тільки несмачна їжа – це неправда.
Не бійтеся експериментувати і знаходити нові цікаві поєднання і страви. Наприклад, фаршировані овочі, пасти, піци, різні пироги і запіканки – обмежень немає.
Ось кілька рецептів від #ТренерОнлайн: Сирно-фруктовий лаваш
та Американський пиріг Бартолоні.

 

№4 “Свіжовичавлені соки так само корисні, як і свіжі плоди”

Існує думка, що фрукти корисні в будь-якому вигляді. Але різниця все ж є. Свіжовичавлені соки містять мінімальну кількість такої цінної клітковини, а концентрація вітамінів і мінералів значно програє свіжим фруктам. Нагадаємо, що велика частина вітамінів, як правило, міститься в шкірці плодів, яка не використовується для приготування соку. Порцією фруктових фрешів – 70г.

 

№5 “Чорний хліб корисніший”

Це не завжди так. Темний колір хліба може означати не тільки високий вміст в ньому клітковини, а й дію карамельних барвників. Що стосується калорійності – у чорного і білого хліба вона практично ідентична. По-справжньому корисним вважається хліб з висівками і цільнозерновим борошном, а також бездріжджовий хліб. Уважно читайте склад на обгортці. 
Детальніше про хліб тут – Про хліб.

 

№6 “Фрукти здатні перебити апетит”

Солодкі і при цьому некалорійні фрукти, такі як яблука або апельсини, здатні навпаки пробудити апетит, змушуючи стрибати рівень цукру в крові. Після такого перекусу інсулін знизить рівень цукру крові нижче норми і ви невдовзі відчуєте голод. Набагато ефективніше випити чашку несолодкого зеленого чаю. Або ж використовувати фрукти як перекус, після якого має послідувати запланований прийом їжі.

 

№7 “Перекуси шкідливі”

Насправді, перекуси – це частина денного раціону. Шкідливі якраз не заплановані перекуси, типу шоколадних батончиків та солодощів. Дуже важливо правильно підібрати ці самі перекуси і врахувати їх калорійність до денної норми.

 

Знаєш ще якісь міфи?
Поділись!

 

 

 

ПОДІЛИТИСЬ!
25